Magadról nem akarsz beszélni? - A projekt bemutatásaMagadról nem akarsz beszélni? - A projekt bemutatása:

A projekt címe: AKVÁRIUM - Egy archaikus mese ma
A projekt összköltsége: 38.180,16 €
A Támogatás összege: 34 362,14 €


A projekt támogatója:
Projektazonosító: HU07-0186-B1-2016

A projekt tevékenys ége a fiatal korosztály színházi nevelése az előadó-művészeti tevékenység által, a társadalmi integráció kapcsán a kisebbségi csoportok rétegkultúrájának és integrációs problémáinak bemutatása. Ezt a projektben a bevont roma és fogyatékkal élő színészek szemléletével érjük el, téma választásunkat tekintve a darab egy fordított helyzetet takar ahol a romák és sérült emberek kirekesztenek egy oda nem tartozót, az ő útkereséséről szól a darab. Mindezek mellé képzőművészeti tevékenység is társul. Projektünk gyökereit tekintve az Art Brut, outsider art, mint alkotóművészeti irányzatból inspirálódott. A színdarab témájának gyökerei a résztvevő szervezetekkel való eddigi együttműködés során alapozódott meg. Az outsider art, innovációnként megjelenik és adaptálódik az előadóművészetben, a színházban, és a színház előterében a kiállításon. A képzőművészeti ágazatból inspirált projektünket a Pécsi Tudományegyetem Művészeti Karának órarendbe illesztett szemináriuma és a Kommunikációs tanszék kísérő szintén órarendbe illesztett szemináriuma kíséri és mintegy visszahatva inspirálva az egyetemi képződő cél csoportunkat is.
A színházi nevelési foglalkozások során minden esetben társadalmi, erkölcsi vagy lélektani problémákat járunk körül a fiatalokkal közösen. A TIE-társulatok a színházat és a drámát eszközként használják, a cél minden esetben a probléma megértés ének elmélyítése. A színházi nevelés módszerének lényege, hogy a nézőket aktívan bevonja a színházi folyamatba, a színházi előadásba.
További fontos pontja a projektnek, hogy a szakmai hálózat tagjai külön-külön is eddig meghatározó szereplői voltak a kulturális sokszínűség előmozdításának, azonban a szakmai hálózat létrehozásával a létrejövő tevékenységek és bemutatásra kerülő darab további hozzáadott értéket képvisel az etnikai és kulturális kisebbségek mélyebb megértésével kapcsolatban. A szakmai hálózat olyan már létező együttműködések összehangolásából áll, melyek az egyes projektpartnerek és együttműködő szerveztek között jelenleg is megvan, de elkülönült szakmai platformokról beszélünk, amelyek a kapcsolati hálója és szakmai tapasztalata a projekt szakmai munkája során megosztódik a résztvevő szervezetek között és egy új közös platform alakul ki.

További információ a Norvég Alapról: www.eeagrants.org, valamint www.norvegalap.hu