Mindannyian előítéletesek vagyunk…

Romák és sérült emberek kirekesztenek egy közéjük nem tartozót. A helyzetből érintettek bevonásával egy színházi előadás készül, mely a „fordított kirekesztett” útkereséséről szól. A pécsi Keret Alkotó Csoport a Norvég Civil Támogatási Alap támogatásával olyan programot indít, mely során romák és fogyatékossággal élők együtt jelenítik meg a helyzetet. Az előadást 2017 márciusában láthatják a nézők.

Bognár Csaba
szakmai vezető
– Fontosnak tartom, hogy a darab művészi értékeitől függetlenül a történet hatással legyen a befogadóra, a nézőre – mondta az „AKVÁRIUM – Egy archaikus mese ma” című színházi darabot előkészítő és megvalósító projekt indulása kapcsán a program szakmai vezetője. Bognár Csaba szerint mindannyian előítéletesek vagyunk, és nemcsak a „normik” (ahogyan ő szokott fogalmazni), hanem a sérültek és a romák is. Sőt, ezek a csoportok egymással szemben is rendelkeznek negatív (vagy akár pozitív) sztereotípiákkal. – Egy közös előadással szeretnénk motiválni a gyerekeket, fiatalokat, segítő szakembereket és mindenkit, aki nyitott egy ilyen típusú párbeszédre néző és játszó között, hogy lehet együtt alkotni – hangsúlyozza Bognár Csaba, aki szerint általában is igaz, a nézőnek érdemes hagynia, hogy a tárgyak és személyek hassanak rá.
A projekt deklarált célja egyébként a fiatal korosztály színházi nevelése előadó-művészeti tevékenység segítségével, valamint a társadalmi integráció kapcsán a kisebbségi csoportok rétegkultúrájának és integrációs problémáinak bemutatása. – Ezt a projektbe bevont roma és fogyatékossággal élő színészek szemléletével érjük el, az előadás pedig egy fordított helyzetet takar, ahol a romák és sérült emberek kirekesztenek egy közéjük nem tartozót, az ő útkereséséről szól a darab – mondja a szakmai vezető, aki reméli, ez a közös munka fog átjönni a színpadról. Már az előadás próbáit dokumentálni fogják, a résztvevő szakemberek számára is érdekes munka lesz, mit hoz ki a drámapedagógiai módszer az érintett hátrányos helyzetű emberekből. – Ez egy rendhagyó színházi előadás lesz, és én akkor leszek boldog, ha nemcsak a nézők fognak egyfajta sokkot kapni, hanem a „színészeink” is változni fognak, erőt merítenek majd életükhöz – teszi hozzá végül Bognár Csaba.


Integrált téma, integrált művészeti eszközök
Az előadáshoz képzőművészeti tevékenység is társul, mint az Art Brut vagy az outsider art. A színdarab témájának gyökerei a résztvevő szervezetekkel való eddigi együttműködés során alapozódtak meg. Az outsider art innovációnként megjelenik és adaptálódik az előadó művészetben, a színházban, valamint a színház előterében, egy kiállítás keretein belül.

Minden, ami még fontos
A színházi darabot 2017 márciusában fogják bemutatni Pécsett. Az addig tartó közös próbákról, a szereplőkről a Keret Alkotó Csoport (KACS) facebook-oldalán és a Made in Pécsben magazin online és print felületein értesülhetnek az érdeklődők. Projektgazda a Keret Alkotó Csoport Kulturális Egyesület, együttműködő partnerek a Fogd A Kezem Alapítvány, a Számá Da Noj – Vigyázz reánk Egyesület, valamint a Pécsi Tudományegyetem Művészeti Kara. A projekt támogatója a Norvég Alap, projektazonosító: HU07-0186-B1-2016.
Támogatónk a Norvég Alap (projektazonosító: HU07-0186-B1-2016)